Sport en Hypoxie

SPORT EN HYPOXIE/IHHT

Celtraining met zuurstofinterval hypoxie-hyperoxie training (IHHT)

De mens bestaat uit ongeveer 70 biljoen cellen. In iedere enkele cel vinden 30.000 tot 100.000 biochemische reacties plaats per seconde. De mens produceert hiermee een onvoorstelbare hoeveelheid aan intracellulaire biochemische processen. In dit hoog complexe systeem neemt zuurstof een belangrijke plaats in.

mitochondria

In met name de topsport is het toepassen van hypoxietraining al zeer lang bekend. Deze vorm van trainen, met name hoog in de bergen, verbetert het uithoudingsvermogen van het lichaam significant. Toenemende hoogte zorgt voor een lagere luchtdruk die het gevolg is van een verminderd aantal zuurstof moleculen in de lucht. Hoogtetraining vraagt dus om een aanpassing van het lichaam aan een zuurstofarme lucht (Hypoxie). In eerste instantie reageert het lichaam hierop door een verhoogde aanmaak van rode bloedcellen zodat er meer zuurstof getransporteerd kan worden in het lichaam.

Het gevolg is een beter uithoudingsvermogen en meer energie.

Het regelmatig toepassen van een gecontroleerde hypoxietraining zorgt voor een betere regulatie in het vegetatieve zenuwstelsel, daling van de bloeddruk, een betere vetstofwisseling en een snellere regeneratie van de mitochondriën waardoor het lichaam in staat is om meer energie te produceren.

Herken je dit?

  • Je voelt je vaak moe en uitgeput zonder dat er een tastbare medische reden te vinden is als je naar de dokter gaat.
  • Je wordt verteld dat je bloedbeeld in orde is en dat je gezond bent. Maar zo voel je je niet.
  • Je sleept al een hele tijd een loodzware vermoeidheid met je mee en hoewel je elke nacht voldoende kunt slapen, voel je je niet uitgerust.
  • Of je hebt een zeer stressvolle dagelijkse routine en kunt gewoon geen goede nachtrust vinden of je valt in slaap en wordt na 2-3 uur weer wakker en bent ’s ochtends altijd moe.
  • Of je lijdt aan chronische ziekten zoals allergieën, bronchiale astma, hoge bloeddruk, burn-out, diabetes mellitus type 2, hormonale stoornissen, migraine, zwaarlijvigheid en hebt het gevoel dat deze ziekten of de behandeling daarvan je energie beroven.
  • Of je lijdt aan slapeloosheid, vatbaarheid voor infecties en verminderde prestaties.

Als je een van de bovenstaande symptomen heeft, heb je mogelijk een mitochondriale aandoening.

De behandeltherapie

Thijs met slang kopiëren

Bij de interval hypoxie-hyperoxie therapie wordt hypoxische (zuurstofarme) en hyperoxische (zuurstofrijke) lucht afwisselend door een masker aangevoerd terwijl u ligt. Het zuurstofgehalte in de hypoxische fase is 9-15% en komt overeen met hoogtetraining, zoals we die kennen van bergbeklimmers of atleten. In de hyperoxische fase is het zuurstofgehalte 36%.

Deze stimulus vernietigt opzettelijk beschadigde oude mitochondriën en bevordert tegelijkertijd de reproductie van nieuwe, gezonde mitochondriën.

Wat kan IHHT doen?

10 toepassingen van 40 minuten zijn vergelijkbaar met de fysiologische effecten van een verblijf van vier weken in de Alpen en kan leiden tot een verbetering van het organisme over een periode van maximaal drie maanden.

Wie zijn wij?

Aansluitend op uw wensen en behoeftes bieden wij een verschillend pakket aan. 

Conny Schroevers

COACHING EN HYPOXIE /IHHT

 

 

 

 

 

 

 

Marie Chantal Inja

HYPOXIE /IHHT EN ONDERSTEUNING

 

 

 

 

 

 

 

Thijs INja

SPORT EN HYPOXIE/IHHT

 

 

 

 

 

 

 

Wat zijn de effecten?

Het kortdurend toepassen van een gecontroleerde hypoxie heeft echter sterk gezondheid bevorderende effecten op ons lichaam.

Marie-Chantal Inja

Medische ondersteuner