fbpx

Sport en Hypoxie

SPORT EN HYPOXIE / IHHT

In met name de topsport is het toepassen van hypoxietraining al zeer lang bekend. Deze vorm van trainen, met name hoog in de bergen, verbetert het uithoudingsvermogen van het lichaam significant. Toenemende hoogte zorgt voor een lagere luchtdruk die het gevolg is van een verminderd aantal zuurstof moleculen in de lucht. Hoogtetraining vraagt dus om een aanpassing van het lichaam aan een zuurstofarme lucht (hypoxie). In eerste instantie reageert het lichaam hierop door een verhoogde aanmaak van rode bloedcellen zodat er meer zuurstof getransporteerd kan worden in het lichaam. Tevens wordt de ijzervoorziening gestimuleerd.

Het gevolg is een beter uithoudingsvermogen en meer energie.

Het regelmatig toepassen van een gecontroleerde hypoxietraining zorgt voor een betere regulatie in het vegetatieve zenuwstelsel, een daling van de bloeddruk, een betere vetstofwisseling en een snellere regeneratie van de mitochondriën waardoor het lichaam in staat is om meer energie te produceren. Hypoxie kan voor en na het sporten worden toegepast, afhankelijk van de voorkeur en ervaring. IHHT gaat verzuring tegen en bevordert herstel na sporten.

Voorbereiding op een operatie, herstel of weer terug naar het “oude” niveau.

HYpoxie IHHT

Hypoxie ihht training

Bij de interval hypoxie-hyperoxie therapie wordt hypoxische (zuurstofarme) en hyperoxische (zuurstofrijke) lucht afwisselend door een masker aangevoerd terwijl u ligt. Het zuurstofgehalte in de hypoxische fase is 9-15% en komt overeen met hoogtetraining, zoals we die kennen van bergbeklimmers of atleten. In de hyperoxische fase is het zuurstofgehalte 36%.

Deze stimulus vernietigt opzettelijk beschadigde oude mitochondriën en bevordert tegelijkertijd de reproductie van nieuwe, gezonde mitochondriën.

Wat kan IHHT doen?

10 Toepassingen van 40 minuten zijn vergelijkbaar met de fysiologische effecten van een verblijf van 4 weken in de Alpen en kan leiden tot een verbetering van het organisme over een periode van maximaal 3 maanden.

Ervaar het effect van sport en hypoxie

Thijs Inja

Ervaar hoogtetraining maar dan onder de zeespiegel.

Sport ondersteuner