fbpx

Werking Hypoxie

Werken met hypoxie

Celtraining met zuurstofinterval hypoxie-hyperoxie training (IHHT)

Herken je dit?

 • Je voelt je vaak moe en uitgeput zonder dat er een tastbare medische reden te vinden is in het bloedbeeld.
 • Je sleept al een hele tijd een loodzware vermoeidheid met je mee of je lijdt aan slapeloosheid waardoor je minder presteert.
 • Je hebt een zeer stressvolle dagelijkse routine en kunt gewoon geen goede nachtrust vinden. 
 • Je lijdt aan chronische ziekten zoals allergieën, bronchiale astma, hoge bloeddruk, burn-out, diabetes mellitus type 2, hormonale stoornissen, migraine, zwaarlijvigheid en hebt het gevoel dat deze ziekten of de behandeling daarvan je van energie beroven.

Als je één van bovenstaande symptomen herkent, heb je mogelijk een mitochondriale aandoening.

Hypoxie behandeling voor vrouwen

Wat zijn mitochondria?

Mitochondria zijn evolutionair kleine bacteriën met hun eigen genetische informatie die onbeschermd in de cel liggen. In de loop van de evolutie zijn ze een symbiose aangegaan met de lichaamscellen. Ze hebben een vitale functie bij het reguleren van onze celdeling, het aansturen van onze cellen en vooral bij het opwekken van energie in de vorm van adenosinetrifosfaat (ATP). Dit wordt gedaan door zuurstof te verbranden in combinatie met suiker en fosfor (oxidatieve fosforylering). Daarom worden ze ook wel de energiecentrales van onze cellen genoemd.

Het menselijk lichaam bestaat uit 80 biljoen cellen. Elke cel heeft zijn eigen mitochondriën. Ze leveren de energie voor alle reacties en stofwisselingsprocessen in het lichaam.

INTERMITTENT HYPOXIE TRAINING WERKT OP

 • Energie; herstellen van mitochondrie
 • Reparatie RNA/DNA
 • Immuunsysteem versterkend
 • Regulatie bijnierhormonen *DHEA/Cortisol/ Groeihormoon
 • Stimulatie ontgiftingsenzym (glutation)
 • Stimulatie Q10 enzym
mitochondria bij hypoxie
Man krijgt een hypoxie behandeling

De hypoxie behandeling therapie

Bij de interval hypoxie-hyperoxie therapie wordt hypoxische (zuurstofarme) en hyperoxische (zuurstofrijke) lucht afwisselend door een masker aangevoerd terwijl u ligt. Het zuurstofgehalte in de hypoxische fase is 9-15% en komt overeen met hoogtetraining, zoals we die kennen van bergbeklimmers of atleten. In de hyperoxische fase is het zuurstofgehalte 36%.

Deze stimulus vernietigt opzettelijk beschadigde oude mitochondriën en bevordert tegelijkertijd de reproductie van nieuwe, gezonde mitochondriën.

Wat kan IHHT doen?

Je ligt ontspannen op een bank en om de paar minuten krijg je via een ademhalingsmasker een lage en hoge zuurstofconcentratie De zuurstofconcentratie in het lichaam wordt permanent gemeten met pulsoxymetrie. 

Voor wie is de behandeling geschikt?

Voor elke professionele groep, elk fitnessniveau en elke leeftijd. Voor mensen die door ziekte niet kunnen trainen en voor wedstrijdsporters die hun conditie willen verbeteren.

10 Toepassingen van 40 minuten zijn vergelijkbaar met de fysiologische effecten van een verblijf van 4 weken in de Alpen en kan leiden tot een verbetering van het organisme over een periode van maximaal 3 maanden.

Positieve effecten van hypoxie

  • Gemakkelijker afvallen door het vetmetabolisme te activeren
  • Verhoging van fysieke en mentale prestaties.
  • Verhoging van de prestaties van het cardiovasculaire systeem.
  • Versterking van het immuunsysteem, meer celenergie.
  • Betere bescherming tegen oxidatieve stress.
  • Balanceren en activeren van de hormonale functie.
  • Verbetering van de huid.
  • Snellere afbraak van lactaat.
Effecten van een hypoxie behandeling

Personal training en IHHT (hypoxie training)

In met name de topsport is het toepassen van hypoxietraining al zeer lang bekend. Deze vorm van trainen, met name hoog in de bergen, verbetert het uithoudingsvermogen van het lichaam significant. Toenemende hoogte zorgt voor een lagere luchtdruk die het gevolg is van een verminderd aantal zuurstof moleculen in de lucht. Hoogtetraining vraagt dus om een aanpassing van het lichaam aan een zuurstofarme lucht (hypoxie). In eerste instantie reageert het lichaam hierop door een verhoogde aanmaak van rode bloedcellen zodat er meer zuurstof getransporteerd kan worden in het lichaam. Tevens wordt de ijzervoorziening gestimuleerd.

Het gevolg is een beter uithoudingsvermogen en meer energie.

Het regelmatig toepassen van een gecontroleerde hypoxietraining zorgt voor een betere regulatie in het vegetatieve zenuwstelsel, een daling van de bloeddruk, een betere vetstofwisseling en een snellere regeneratie van de mitochondriën waardoor het lichaam in staat is om meer energie te produceren. Hypoxie kan voor en na het sporten worden toegepast, afhankelijk van de voorkeur en ervaring. IHHT gaat verzuring tegen en bevordert herstel na sporten. 10 Toepassingen van 40 minuten zijn vergelijkbaar met de fysiologische effecten van een verblijf van 4 weken in de Alpen en kan leiden tot een verbetering van het organisme over een periode van maximaal 3 maanden.
Voorbereiding op een operatie, herstel of weer terug naar het “oude” niveau.

“Ervaar het effect van sport en hypoxie”

INTERMITTENT

Informatie is te vinden op www.pupmed.com en www.celgym.nl

IHHT (therapie met hypoxie behandeling) heeft nobelprijs gewonnen in 2019, informatie is te vinden hierover op onderstaande link;

https://www.kwf.nl/onderzoek/dit-onderzoek-maken-we-mogelijk/nobelprijs-2019-kankercellen-in-zuurstofnood

https://www.radboudumc.nl/nieuws/2019/nobelprijs-voor-onderzoek-dat-onthult-hoe-zuurstof-het-gedrag-van-cellen-bijstuurt

https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/nobelprijs-geneeskunde-beloont-het-mechanisme-achter-de-zuurstoftoevoer-naar-w